17 februari 2023

Deze vrijdag zitten we precies tussen twee stadsdeelcommissie vergaderingen in. Vanwege het krokusreces zit er deze maand geen twee weken tussen de vergaderingen. Dat betekent dat we direct na de afgelopen vergadering al weer met onze neus in de stukken van volgende week zitten. Maar voordat we daarnaar gaan kijken, eerst weer een terugblik op de afgelopen week.

Op dinsdag was de stadsdeelcommissievergadering met drie hoofdonderwerpen: innovatiestrategie, darkstores en verbeteren begin oude Haagseweg voor voetgangers en fietsers. Voor innovatiestrategie zijn adviezen aangenomen die de acties in Nieuw-West (voor gebied Schinkelkwartier) concreter maken dan die voorgesteld werden, en een belangrijk advies om de huidige bewoners expliciet stakeholder te maken. Voor de darkstores werden adviezen aangenomen om deze volledig uit woongebieden te weren. Tot slot werd het initiatief van Tanay Bilgin gesteund die het begin van de Oude Haagseweg beter bereikbaar en oversteekbaar te maken voor fietsers en voetgangers.

Op woensdag was er een technische sessie over de periodieke herziening van de huisvestingsverordening. Alhoewel er tijdens een technische sessie geen politiek wordt bedreven waren de standpunten van onze commissie wat betreft de quota voor verkamering wel bekend. Door gebieden kleiner te maken of de quota’s kleiner te maken door vanaf 80m2 te laten tellen kan het aantal verkameringen omlaag vindt onze commissie.

Op woensdag werd ook het convenant openbaar voor wat voorheen het Masterplan heette “Wij zijn Samen Nieuw-West”. Ondertekenaars van dat convenant leggen zich voor 20 jaar vast om zich aan bepaalde afspraken te houden. Ongelijk investeren voor gelijke kansen. GoedBeterWest! heeft wel schriftelijke vragen ingediend over die punten die onduidelijk waren of waar de juridische onderbouwing mist. Denk aan voorrang voor huistoewijzing, dat is nu voor de hele stad geregeld, hoe gaat dat dan straks voor alleen het stadsdeel. Ook is onduidelijk wat de positie wordt van partijen die het convenant niet ondertekenen. De vragen vind je in de comments terug.

Op donderdag werd bekend dat Sloterdijk II afgevallen was voor een locatie van een erotisch centrum. Vooral het advies van de politie was hierbij doorslaggevend. Er bestaat in de locatie Rhoneweg een zeer hoge prevalentie van overlast en veiligheidsincidenten.

Dan vooruitkijken naar komende week.

Er liggen twee technische onderwerpen op tafel. Ten eerste een bestemmingsplan voor een buisleiding van de Gasunie langs de Oude Haagseweg. Het opvallendste van dat dossier is dat er altijd rekening wordt gehouden met toekomstige woningbouw tussen de Oude Haagseweg en A4, terwijl afgesproken was dat dit onbebouwd zou blijven. Een hardnekkig terugkerend fenomeen, want ook bij de maquette van het Schinkelkwartier was deze strook geheel volgebouwd.

Het tweede technische onderwerp gaat om het Omgevingsplan Amsterdam. Als in 2024 de Omgevingswet ingaat zullen bestemmingsplannen (gefaseerd) verdwijnen en geldt er een stadsbrede Omgevingsplan. De adviesaanvraag is voer voor juristen, het gaat namelijk om het vertalen van hoe het was naar één groot document. Saai werk, maar moet gedaan.

Ik ga dus weer verder met lezen, en ik wens jullie een goed weekend.

~ door pietboon op 26/02/2023.

Plaats een reactie