De VPRO brengt een Scandinavische Filmzomer

In augustus kunnen we bij VPRO’s Cinema 2, de vaste plek voor kwaliteitsfilm op Nederland 2, genieten van Scandinavische films. Hier een overzicht van de films met een korte synopsis.

“After The Wedding” – 30 juli 23:45

Jacob Petersen (Mikkelsen) heeft zijn levenswerk gevonden; hij leidt een weeshuis voor straatkinderen in India. Wanneer het weeshuis met sluiting wordt bedreigd, ontvangt hij een ongebruikelijk aanbod. Een Deense zakenman, Jørgen, biedt Jacob 4 miljoen dollar. Daar zitten echter wel bepaalde voorwaarden aanvast. Niet alleen moet Jacob terugkeren naar Denemarken, hij moet ook participeren in het huwelijk van Jørgens dochter. Dit huwelijk blijkt een beslissend moment tussen verleden en toekomst, en Jacob ziet zich plots gesteld voor de moeilijkste keuze van zijn leven.

“Mifune’s Last Song” – 6 augustus 23:40

Mifune’s Last Song is na The Idiots en Festen de derde Dogma-film die het licht zag. Regisseur Soren Kragh-Jacobson maakte een droogkomische en aandoenlijke film over een aantal mensen die met elkaar opgescheept zitten en met veel gestuntel proberen er het beste van te maken. Winnaar Grote Juryprijs 1999.

“Italian for Beginners” – 7 augustus 0:20

De film Italian For Beginners speelt zich af in een rustige buitenwijk van het Deense Hvidovre waar een groep mensen Italiaanse taallessen volgt. De cursisten merken dat de Italiaanse cursus meer te bieden heeft dan alleen het leren van een taal. Ze raken betrokken bij elkaars leven en dat leidt ook buiten de lessen tot vele komische en emotionele situaties. Italian For Beginners is de twaalfde DOGMA 95 film en was de winnaar van de Grote Juryprijs in Berlijn 2001.

“Festen” – 7 augustus 22:30

Wat een groots familiefeest had moeten worden, loopt uit op een pijnlijke confrontatie. Regisseur Thomas Vinterberg onderschreef met onder anderen Lars Von Trier het spraakmakende Dogma 95-manifest en maakte Festen ook min of meer volgens deze gelofte van kuisheid. Het draaien op video is geen Dogma-regel, maar komt logisch voort uit de regel dat de film geheel uit de hand gedraaid moet worden. Het uiteindelijke formaat moet 35mm Academy zijn.

“Frozen Land” (Paha maa) – 13 augustus 23:45

In Frozen Land schetst de Finse regisseur Aku Louhimies een hectisch, rauw-realistisch portret van de hedendaagse Finse samenleving, die te kampen heeft met alcoholisme en geweld – zaken waar nog steeds een zeker taboe op rust. Louhimies baseerde zijn film op Leo Tolstojs korte verhaal ‘De valse coupon’, waarin één slechte daad ‘doorgegeven’ wordt en leidt tot vele andere; een verhaal dat ook de basis vormde voor Robert Bressons L’argent (1983).

“Nightwatch” – 14 augustus 0:20

Student Martin neemt een bijbaan aan als nachtwaker in een mortuarium. Hij denkt daar rustig te kunnen studeren, maar dat loopt anders wanneer er slachtoffers van een op prostituees beluste seriemoordenaar worden binnengebracht. Als er ’s nachts een lijk van een prostituee wordt verminkt, wordt Martin ervan verdacht de massamoordenaar te zijn… Deze inktzwarte thriller met zijn hyperrealistische invalshoek is een ongelofelijk spannende film. Nightwatch was publieksfavoriet langs een reeks van internationale fantastische film festivals en leverde later een Amerikaanse remake op met Ewan McGregor in de hoofdrol.

“Insomnia” – 14 augustus 23:40

Insomnia is een bloedstollende thriller die zich afspeelt tijdens een zomer boven de Noordpoolcirkel waar het nooit echt donker wordt. Regisseur Skjoldbjaerg gebruikt in zijn debuutfilm het licht van de noorderzon als fel contrast voor de donkere kant van de menselijke geest. Met een angstaanjagende vertolking van Stellan Skarsgård als inspecteur Engström.

“Dancer in the Dark” – 21 augustus 22:40

Na Breaking the Waves weet iedereen waartoe de Deense regisseur Lars von Trier in staat is. Met Dancer In The Dark laat hij letterlijk voelen dat musicals helemaal niet vrolijk hoeven te zijn. Tevens bewijst hij opnieuw de meest spraakmakende en originele filmmaker van deze tijd te zijn.

Dancer In The Dark ging op het filmfestival van Cannes in première en kreeg toen een staande ovatie. De jury bekroonde Lars von Trier en Björk ieder met een Gouden Palm, respectievelijk voor Beste film en Beste actrice.

Bron: VPRO

~ door pietboon op 23/06/2010.

Eén reactie to “De VPRO brengt een Scandinavische Filmzomer”

  1. Het is verbijterend dat degene die verantwoordelijk is voor de keuze van Scandinavische films niet op het idee gekomen is om een fraaie film van Aki Kaurismaki uit te zenden !

Plaats een reactie